EmailTwitterFacebookLinkedIn

“Elke cliënt is anders. Wat werkt en wat niet? Die zoektocht maakt ons werk boeiend."
Haico Pagen, muziektherapeut

 

Haico Pagen is één van de drie muziektherapeuten van Stichting Pergamijn. Hij werkt sinds 2019 bij ons en kreeg de smaak te pakken nadat hij stage liep tijdens het laatste jaar van zijn opleiding. “Als muziektherapeut werk ik nu vooral met en voor individuele cliënten, hoewel begeleiding in groep ook mogelijk is”, verduidelijkt Haico.

Maatwerk

Sinds 2016 maken de muziektherapeuten bij Pergamijn deel uit van het Behandel- en Expertisecentrum, net zoals onder meer hun collega’s van de fysio- en de ergotherapie. Als muziektherapeut gaat Haico aan de slag met bewoners die problemen ervaren op vlak van gedrag, gevoelens of in hun sociale contacten.

“Elke case is anders en dus is ook elke behandeling maatwerk. Maar altijd gaan we samen met de bewoner en begeleiding op pad. We proberen uit wat werkt en wat niet. Dat is soms een zoektocht, maar het maakt ons werk net zo boeiend”, geeft Haico aan.

Corona

“Bij Pergamijn werken we onder meer met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Sommigen kunnen zo door iets geprikkeld raken dat het erg moeilijk is om hen terug tot rust te brengen. Soms gaan ze zichzelf dan pijn doen of agressief gedrag vertonen naar anderen. Zo startte ik in 2019 een therapie op voor een bewoner met dit type gedrag. Na diverse dingen uitgeprobeerd te hebben, kwamen we er samen achter dat hij erg goed reageerde wanneer ik rustig bij hem op mijn gitaar speelde. Dit ging goed, tot corona kwam. Toen zaten we even met de handen in het haar: ik kon niet meer op de woning komen. Wat nu?” herinnert Haico zich.

Skype en video

“We zijn dan gaan experimenteren met skype om onze sessies online verder te zetten. Toen dat prima bleek te werken, kwam ik op het idee om een filmpje op te nemen van mezelf, tokkelend op de gitaar. Speciaal voor hem. En ook dit ging en gaat nog steeds prima. Merkt de begeleiding dat de bewoner onrustig wordt, dan wordt het filmpje opgezet en brengt dit hem tot rust. Daarmee hebben we de therapie succesvol kunnen afronden. En zo kent elke behandeling zijn eigen verloop, geen twee processen zijn hetzelfde. Maar de voldoening wanneer je een bewoner -en daarmee ook de begeleiding en familie- kunt helpen, die is er steeds weer en daar doe ik het voor!”

Ieder mens geeft het liefst vorm aan zijn eigen leven.
Soms lukt dit niet op eigen kracht. Wij ondersteunen
mensen met een verstandelijke beperking en/of
complexe zorgvraag. Door goed te luisteren naar de
wensen van onze cliënten en hun netwerk geven wij
invulling aan alle facetten van het leven; wonen, werken,
vrije tijd of contacten met anderen. Wij zijn een
professionele partner en handelen vanuit ons hart,
gelijkwaardigheid en respect.

Neem contact met ons op!

Stel een vraag

Open sollicitatie

                                                    Bel ons: 0475 479 666