EmailTwitterFacebookLinkedIn

“Ons team voelt aan als een tweede familie."

Ruud Körver, senior cliëntbegeleider

 

Op Pepinusbrug in Echt biedt Stichting Pergamijn wonen en leven aan in de beschermde omgeving van een terrein. Hier vind je een kleine 20 woningen en ook enkele dagbestedingslocaties waar in totaal zo’n 250 bewoners wonen, werken en leven. Elke woning heeft z’n eigenheid, elk biedt een thuis aan een bepaalde cliëntgroep. De ene woning is daarom de andere niet, weet elke cliëntbegeleider bij Pergamijn. Op Pepinusbrug zijn er ook enkele ‘gedragsgroepen’, zoals ze soms weleens genoemd worden. Ruud Körver is senior cliëntbegeleider op zo’n woning en vertelt waarom dit hem zoveel voldoening geeft.

“Ik ben Ruud. Ik werk sinds twee jaar bij Pergamijn als senior cliëntbegeleider op de woningen Eekhoornweg 1-3. Bij ons wonen MVG-cliënten, dat wil zeggen moeilijk verstaanbaar gedrag. We kijken heel erg naar de wensen en behoeften van de cliënten. Onze begeleiding begint altijd van daar uit. Wat mijn werk zo bijzonder maakt, dat is net het werken met deze doelgroep. Hiervoor moet je behoorlijk stevig in je schoenen staan, want onze bewoners hebben het niet altijd makkelijk in hun emotioneel of sociaal leven. Als begeleiding ben je er om hen daarbij te ondersteunen”, legt Ruud uit.

Tweede familie

“Dat maakt dat je als collega’s al-tijd op elkaar moet kunnen rekenen. Ik werk dan ook in een team dat voor mij aanvoelt als een tweede familie. Doordat we zo nauw met elkaar samenwerken, kennen we elkaar door en door. We weten van elkaar welke krachten en talenten de ander in huis heeft en proberen die optimaal in te zetten voor onze bewoners. Bij ons werk je in shiften. Er is de ochtendshift die onze bewoners wekt, met hen ontbijt en hen helpt zich klaar te maken om naar hun werk of dagbesteding te gaan. ’s Avonds komt de tweede ploeg in actie, die dan samen kookt en het hele avondritueel doet. Per shift zijn we doorgaans met ongeveer 2 begeleiders per 7 cliënten.”

Kleine stapjes

“Normaal gesproken zijn onze bewoners overdag buitenshuis. Maar er zijn ook ontspanningsruimtes in huis. Zo organiseren we soms een filmavond, een minidisco of een schoonheidssalon voor de dames”, lacht Ruud. “Onze bewoners hebben het soms moeilijk en uiten dat door gedrag. Dat geeft dan stress, ook voor het team. Maar we blijven altijd het gedrag los zien van de persoon, en blijven zoeken naar manieren waarop we de bewoner kunnen helpen. Samen zoeken we wat werkt en zo zetten we kleine stapjes vooruit. Wanneer dat lukt, geeft dat zoveel voldoening!”

Ieder mens geeft het liefst vorm aan zijn eigen leven.
Soms lukt dit niet op eigen kracht. Wij ondersteunen
mensen met een verstandelijke beperking en/of
complexe zorgvraag. Door goed te luisteren naar de
wensen van onze cliënten en hun netwerk geven wij
invulling aan alle facetten van het leven; wonen, werken,
vrije tijd of contacten met anderen. Wij zijn een
professionele partner en handelen vanuit ons hart,
gelijkwaardigheid en respect.

Neem contact met ons op!

Stel een vraag

Open sollicitatie

                                                    Bel ons: 0475 479 666